Οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια έχουν οδηγήσει τους περισσότερους από εμάς στην αναζήτηση οικονομικών και αξιόπιστων λύσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, αναζητώντας την καλύτερη ενεργειακά λύση για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, στρέφονται πλέον στην αντλία θερμότητας, που είναι αποδεδειγμένα η πιο οικονομική πρόταση κλιματισμού, ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για θέρμανση και ζεστό νερό. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, που λειτουργεί χρησιμοποιώντας έως και το 75% της ενέργειας που αποδίδει, αντλώντας τη από το εξωτερικό περιβάλλον και μόνο το 25% χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι μία κατοικία 100-150 τμ, με συμβατικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου (λέβητα), θα χρειαστεί τη χειμερινή περίοδο 2.200 lt πετρελαίου, και το ετήσιο κόστος (με μέση τιμή πετρελαίου 0,8€/lt) θα φτάσει τα 1400 ευρώ. Το αντίστοιχο ετήσιο κόστος λειτουργίας για θέρμανση, εάν το ίδιο σπίτι είχε εγκατεστημένη αντλία θερμότητας 12kW με αντιστάθμιση, θα φτάσει τα 750 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η αντιστάθμιση προσαρμόζει τη θερμοκρασία του νερού που ρέει στα σώματα, με βάση την εξωτερική θερμοκρασία, επιτυγχάνοντας έτσι μία επιπλέον εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο κλπ). Πώς όμως επιλέγουμε τη σωστή αντλία θερμότητας για τις δικές μας ανάγκες;

Η σωστή αντλία θερμότητας

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αντλιών θερμότητας, με βάση την εγκατάσταση:

1. Οι αντλίες θερμότητας monoblock ή compact. Αποτελούνται από μία εξωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει και το υδραυλικό συγκρότημα και προορίζεται για εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο έτσι ώστε να απορροφά ενέργεια από το περιβάλλον άμεσα.

2. Αντλίες θερμότητας διαιρούμενου τύπου split. Σε αυτόν τον τύπο, η εξωτερική μονάδα αποτελεί το ψυκτικό συγκρότημα το οποίο είναι και αυτό που απορροφά ενέργεια από τον περιβάλλον, ενώ η εσωτερική μονάδα αποτελεί το υδραυλικό συγκρότημα όπου είναι και το κομμάτι το οποίο θα συνδεθεί με την υδραυλικές σωληνώσεις θέρμανσης

Στους οικιακούς ή επαγγελματικούς χώρους που έχουν ήδη εγκαταστημένο λέβητα αερίου ή πετρελαίου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με το υπάρχον σύστημα με μεγάλη μείωση στο κόστος λειτουργίας και ταυτόχρονη αύξηση στην προστιθέμενη αξία της κατοικίας.

Με βάση την θέρμανση του σπιτιού, θα επιλέξουμε αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών, σε περίπτωση που ο χώρος μας διαθέτει ενδοδαπέδια θέρμανση ή μονάδες fan-coil. Αν κάνουμε ανακαίνιση σπιτιού ή αντικαθιστούμε τον λέβητα πετρελαίου, το πιθανότερο είναι να χρειαστούμε μια αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών, που συνδυάζονται καλύτερα με δίκτυα σωμάτων καλοριφέρ..